شما در بخش انجمنهای گفتگو سایت دکتر رهام صادقی هستید، برای آشنایی با امکانات متنوع دیگر سایت اینجا کلیک کنید

به اينستاگرام سايت بپيونديد

كودكان را براي زندگي ‌آماده ‌كنيد

1. كودكان را براي زندگي ‌آماده ‌كنيد
    كودكان امروز بيش از هرچيز به درس و كلاس‌هاي آموزشي مشغول مي‌شوند و از آموزش نحوه زندگي و كارهاي روزمره به آنان غافل مي‌شويم؛كودكان امروز بیش از هرچیز به درس و كلاس های آموزشی مشغول می شوند و از آموزش نحوه زندگی و كارهای روزمره به آنان غافل می شویم؛ مهارتی كه در واقع آینده آنان را می سازد فارغ از این كه آنان چه جنسیتی دارند. مشاركت فرزندان در رتق و فتق امور خانه، مسوولیت پذیری را به آنان می آموزد و آنان خود را به والدینشان نزدیك تر حس می كنند. اما این مهارت ها چگونه باید ساماندهی شوند: ابتدا فهرستی از مهارت های مورد نیاز كودكانتان را تهیه می كنید. البته این فهرست از تمامی كارهایی كه در منزل است تهیه می شود و مهارت های تعویض پاكیزگی شخصی و عمومی و تعمیرات را نیز در بر می گیرد. حال كه این فهرست را در اختیار دارید، كودك باید به وضوح انتظارات شما را بداند و بتواند مهارت های خود و پیشرفتی كه در آموزش به دست می آورد را ارزیابی كند. این كار او را امیدوار می كند و او با خودش یا سایر خواهر و برادر ها وارد رقابتی سالم و دلپذیر خواهد شد.

جدول ارزیابی در جدولی كه تهیه می كنید یك طرف حروف اول اسم كودك یا كودكان و سمت دیگر مهارت ها را بنویسید. وقتی كودك در انجام مهارتی تبحر یافت باید جلوی اسم او یك علامت بگذارید.

مسواك زدن بموقع در كنار هریك از مهارت ها، عدد سمت چپ سن شروع مهارت و عدد دیگر نشان دهنده سن مورد انتظار برای مهارت یابی است. شما می توانید با توجه به استعدادهای كودكتان انعطاف پذیرتر باشید و كودكان را در تعیین اهداف شركت دهید. مثلا برای فعالیت های متفرقه مثل آموزش خیاطی یا آواز و... به علاقه مندی های او نیز توجه كنید، البته كارهایی هم هست كه نمی توان آن را به اختیار كودك گذاشت و به هر حال باید انجام شود، مانند مرتب كردن اتاق خواب او یا جمع كردن وسایل بازی.

در كنار تمام اینها باید مهارت های آموزشی خود را نیز افزایش دهید. مادری را دیدم كه معتقد بود دارد به فرزندش آشپزی یاد می دهد. كودك 6 ساله در فاصله نیم متری ظرف غذا نشسته بود و وقتی می خواست كمی سرش را نزدیك كند كه ببیند مادر چطور سیب زمینی را رنده می كند، مادر با پرخاش او را كنار می زد كه نزدیك نشو و به چیزی دست نزن و مراقب باش كه نفست به غذا نخورد و آن را آلوده نكند!

طبیعی است كه با چنین بیان شیرینی! كودك میلی به آموختن پیدا نمی كند. در عوض مادر دیگری از تجربه آموزش آشپزی به فرزند خود چنین می گفت: دخترم 4 ساله بود و خیلی شیطنت می كرد. من هم به او گفتم بیا و با من كمك كن غذا بپزیم. من اول دستانش را خوب شستم و به او گفتم كه همیشه قبل از غذا خوردن و غذا پختن باید دست ها را شست. آن وقت سیب زمینی های پخته را كه سرد شده بود به او دادم و گفتم اینها را پوست بكن. این كار او را مدت زیادی مشغول كرد. سیب زمینی های من خوب پوست كنده شد و او هم كاری را یاد گرفت. او سپس آنها را كوبید و وقتی غذا آماده شد من به همه گفتم غذایی را كه می خورید توسط من و دخترم درست شده است. دخترم آن روز خیلی اشتها داشت و بعد از آن به آشپزی علاقه زیادی نشان می داد و همیشه برای كمك به من آماده بود. می بینید كه نحوه برخورد خیلی برای آموزش به فرزندان اثربخش است.

زمانی برای یادگیری شاید این حرف را شنیده باشید كه هر كاری زمانی دارد و آموزش نیز از این قاعده مستثنا نیست. مراحل یادگیری كودكان به 3 دوره تقسیم می شود كه در این دوران قدرت یادگیری كودكان متفاوت است. كل دورانی كه شما برای آموزش فرزندتان در اختیار دارید 18 سال است كه بهار این فصول از 2 تا 5 سالگی است.

در این سن شما می توانید اعتماد به نفس كودكتان را با سپردن كارهای كوچك و عملی به او تقویت كنید در این سن كودك به استقلال علاقه نشان می دهد و شما می توانید كارهای اساسی روزمره را به او بیاموزید و اطاعت كردن را به او یاد دهید.

مثلا اگر كودك در سنین یاد شده خواست در شستن ظرف ها به شما كمك كند، ظروف شكستنی و چاقو ها را جدا كنید و بگذارید بقیه ظرف ها را بشوید.

در این سن كودك باید اطاعت را از شما بیاموزد و وقتی شما می گویید الان وقت انجام یك كار است حتی اگر مجبور شوید كار خود را رها كنید و به او كمك كنید تا آن كار را انجام دهد، باید به او بیاموزید كه همان زمان آن كار را بكند. حتی كودكان خیلی خردسال نیز می توانند قوانین خانواده را بیاموزند.

شما در جدول این كودكان می توانید كارها را با شكل های رنگین و زیبا تداعی كنید و در مقابل هر مهارت آموخته شده یك ستاره بگذارید.

تابستان آموزش این فصل از 5 تا 12 سالگی است و كودك موفقیت و ثبات قدم را می آموزد.

كودك اكنون باید به نظافت فردی و مرتب كردن اتاق خواب عادت كرده باشد و برای انجام اموری از منزل نیز آمادگی دارد. طی این هفت سال كودكان كارهای پیچیده و بسیار متفاوتی انجام می دهند و شما فرصت زیادی برای آموزش به آنان دارید، زیرا بعد از این دوران روابط آنان با گروه های همسال گسترش می یابد و تكالیف مدرسه زیاد می شود و وقت زیادی برای آموزش امور دیگر باقی نمی ماند.

در این سن با كودك باید قاطع بود و عواقب انجام ندادن امور را باید تجربه كند. بازرسی و پیگیری شما باید منظم باشد تا او در كارهایش پیشرفت خوبی داشته باشد.

پاییز یادگیریحالا وارد سن 13 تا 18 سال می شویم كه فصل استقلال و مسوولیت فرزندان است. رفتارهای تند و خشن نوجوان را بزودی تجربه می كنید و با توجه به احساس استقلال نوجوانتان، او را به مطالعه كتب و دستورالعمل های آموزشی تشویق كنید تا مهارت های پیش نیاز برای آموزش های فنی ـ حرفه ای بزرگسالی را كسب كند. بگذارید او در مورد اهدافش صحبت كند و طرح پیشرفت خانگی او را به هم مرور كنید. یك مسوولیت دائمی در كارهای خانه به او دهید در غیر این صورت او متوجه می شود وقتی با كارهای خودش سرگرم باشد، بهانه خوبی برای فرار از زیر مسوولیت خانه دارد.

دلیل این كه برخی بزرگسالان نیز تمام وقت خود را به كارهای خارج از خانه اختصاص می دهند و كارهای خانه را كه چندان دلچسب نیست به دیگران وا می گذارند نیز همین آموزش غلط است. همزمان با پرورش استعدادهای فرزندتان در زمینه های هنری می توانید آنان را به آموزش اموری چون ماشین نویسی، خیاطی، زبان انگلیسی، رایانه، كارآفرینی و چیزهایی كه آنان را برای ورود به زندگی مهیا می كند، وادارید. شما از سایر بزرگ ترها كه كودك رغبت بیشتری به حرف شنوی و آموزش از آنان دارد نیز می توانید كمك بگیرید. به كارگیری این برنامه سبب می شود كه كودك علاوه بر رشد مهارت ها به شیوه برنامه ریزی بلندمدت و پیشرفت هدفمند در زندگی عادت كند و در آینده برنامه دقیقی برای پیشرفت خود داشته باشد.

شما در این سه فصل می توانید با ابتكار و خلاقیت خود شیوه های مختلفی برای تشویق كودك در نظر بگیرید. بهترین و موثرترین آنها مسابقه و بازی است.

كودك را با كتك یا ناسزا و خشم تنبیه نكنید. عواقب را منطقی و قابل اجرا در نظر بگیرید و محدودیتی به كار ببرید. اول كار مورد نظر بعد غذا، اول كار بعد بازی، كسر كمی از پول توجیبی بابت هر تنبلی و... تنبیهاتی است كه می توانید از آن استفاده كنید.

منبع : جام جم آنلاین

تشکر شده توسط : 3 کاربر
تمام زمانها بر حسب GMT + 3.5 Hours می‌باشند
صفحه 1 از 1

پرش به:  

شما نمی توانید در این بخش موضوع جدید پست کنید
شما نمی توانید در این بخش به موضوعها پاسخ دهید
شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش ویرایش کنید
شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش حذف کنید
شما نمی توانید در این بخش رای دهید