من يه پسر دبستاني دارم كه نسبت به درس خوندنش خيلي حساس هستم و خيلي به اين موضوع اهميت ميدم.به همين دليل در طول روز به دفعات راجع به انجام تكاليف و يادگيري درس بهش تذكر ميدم يا ازش سراغ ميگيرم.
اين احتمالا ًباعث ميشه كه گاهي من درنظر اون مادر سخت گير يا احتمالا ً بداخلاقي جلوه كنم و اين منو آزار ميده.
ميخوام بدونم بهتره در اين مورد چطور رفتاركنم .
نكته ديگه اينكه ميخوام عادتش بدم كه خودش بطور خودكار و مستقلا ً به فكر درس و انجام تكاليفش باشه و منتظر يادآوري ومداخله ي من نباشه ، كلا ً خودش بطور خودكار وظايف تحصيليش و انجام بده و به من متكي نباشه. اين كارو چطور ميتونم انجام بدم؟
من يه پسر دبستاني دارم كه نسبت به درس خوندنش خيلي حساس هستم و خيلي به اين موضوع اهميت ميدم.به همين دليل در طول روز به دفعات راجع به انجام تكاليف و يادگيري درس بهش تذكر ميدم يا ازش سراغ ميگيرم.
اين احتمالا ًباعث ميشه كه گاهي من درنظر اون مادر سخت گير يا احتمالا ً بداخلاقي جلوه كنم و اين منو آزار ميده.
نكته ديگه اينكه ميخوام عادتش بدم كه خودش بطور خودكار و مستقلا ً به فكر درس و انجام تكاليفش باشه و منتظر يادآوري ومداخله ي من نباشه ، كلا ً خودش بطور خودكار وظايف تحصيليش و انجام بده و به من متكي نباشه. اين كارو چطور ميتونم انجام بدم؟
سلام
هیچ چیزی مثل کتک نمی تونه بچه ها رو به درس خوندن تشویق کنه . همچنین از طرههای تنبیهی استفاده کنید و اگر درس نخواند او را از تمام لذتهای دنیا محروم سازید . فرضا یکفهته بهش غذا ندید . بخوبی مثل حل خواهد شد ( شوخی )
در ادامه متن زیر رو هم مطالعه کنید .
نگران وضعیت تحصیلی فرزندان بودن، برای والدین امری طبیعی است. هر پدر و مادری دوست دارد کودکش در امر تحصیل موفق باشد ؛ زیرا آن را نشانهای از رشد و پیشرفت کودک خود میداند. با یک نگاه ساده، میتوان پذیرفت که پیشرفت در تحصیل، پیامدهای مثبتی برای کودکان دارد. برخی از این پیامدها به شرح زیر است:
ـ «عزت نفس» و «حرمت خود» او را بالا میبرد؛ زیرا کودک احساس میکند فردی ارزشمند و موفق است.
ـ اعتماد به نفس او را افزایش میدهد؛ زیرا با مشاهده توانایی تحصیلی خود، این احساس در او ایجاد میشود که برای انجام هر کاری از این قبیل، آمادگی دارد و هیچ چیز نمیتواند مانع پیشرفت او شود.
ـ نیازهای روانی کودک، مثل نیاز به محبت و توجه و نیز نیاز به احترام، به سالمترین و بهترین شیوه، ارضا میشود. وقتی این دونیاز اساسی در کودک ارضا شود، دیگر دچار کمبود محبت نمیشود و ناچار نیست برای به دست آوردن توجه و محبت دیگران، دست به کارهای منفی و ناهنجار بزند. در واقع، علت بسیاری از انحرافهای اجتماعی کودکان و نوجوانان، کمبودهای عاطفی است و پیشرفت تحصیلی بزرگترین عامل در جلوگیری از این انحرافات است.
ـ مسؤولیت پذیری را در کودکان افزایش میدهد. وقتی کودکی به تحصیل و مطالعه و آماده کردن تکالیف درسی توجه داشته باشد، به این خاطر است که در خود نسبت به مدرسه و درس، احساس مسؤولیت میکند. وجود چنین احساس مثبتی، نشانه رشد فکری و شناختی کودک است. اگر کودک به درس و مطالعه عادت کند، به ناچار باید از افراط در بازیگوشی و وقتکشی چشم بپوشد و مانند بزرگسالان خود را نسبت به انجام مسؤولیتهایش ملزم بداند. همین احساس به او بزرگی میبخشد و ارزش وجودی او را نزد خودش بالا میبرد. این همان چیزی است که به آن احساس مسؤولیتپذیری میگویند.
بنابراین، پیشرفت تحصیلی نه تنها خود یک موفقیت است، بلکه نشان دهنده تلاش، انگیزه و پشتکار کودک است؛ عزت نفس و اعتماد به نفس او را افزایش میدهد، نیاز روانی او به محبت را برطرف میکند، احساس مسؤولیتپذیری را در او ایجاد میکند و تضمین کننده آینده روشن اوست. از این جهت، والدین همیشه دوست دارند، فرزندانشان عالیترین نمره درسی را به دست آورند.
اما والدینی که بدون در نظر گرفتن شرایط لازم، فقط به فکر نمره بالای درسی کودک هستند، باید منتظر نتایج بد آن مثل ترس، اضطراب و نگرانی، پنهانکاری و توسل کودک به دروغ و در نتیجه، عادت کردن به صفت مخرب دروغگویی باشند که والدین ناخواسته آن را در اختیار کودک خود قرار میدهند.
راهکارهای موفقیت کودکان در تحصیل
1ـ محیطی مناسب برای درس و انجام تکلیف او ایجاد کنید. محیط مناسب، محیطی آرام است که سروصدای تلویزیون، رادیو، تلفن، گفتگوی افراد، مزاحمت خواهر و برادر و غیره در آن نباشد و بطور کلی، چیزی باعث حواسپرتی کودک نشود. کودک باید عادت کند که مطالعه و تکالیف درسیاش را در محلی خلوت که دارای نور کافی است، انجام دهد. این امر به او کمک میکند هنگام مطالعه و نوشتن تکالیف درسی، از تمرکز کافی برخوردار باشد.
2ـ تکالیف درسی و مطالعه باید به موقع انجام شود. والدین باید یک زمان ویژه را در نظر بگیرند که کودک فعالیتهای درسی خود را در آن زمان خاص انجام دهد. کودک باید یاد بگیرد تمام فعالیتهای دیگر خود از قبیل بازی، تماشای تلویزیون و غیره را در آن زمان تعطیل کند. لازم است یک برنامه مکتوب برای این کار تهیه شود و زمان آن نیز مشخص گردد، تا وقتی زمان آن فرا میرسد، هم والدین و هم کودکان موقعیت را درک کنند، به طوری که کودک به انجام وظیفهاش تشویق شود. اگر در تعیین زمان تکلیف، از خود کودک نظرخواهی شود، بهتر است. توجه داشته باشید که زمان انجام تکلیف کاملاً باید به درس و مطالعه اختصاص داده شود، یعنی اگر مثلاً نوشتن با سرعت انجام شد، باید از باقی وقت برای مطالعه استفاده شود.
پس باید دقت کنید، هنگامی که زمان تکلیف فرا میرسد، کودک را متوجه کارش کنید و همه برنامههای جنبی او را تعطیل کنید. حتی اگر در آن زمان در منزل نیستید، توسط تلفن یا کمک گرفتن از همسایگان و آشنایان، بر این کار نظارت کنید. این قاطعیت و دقت، تأثیر روانی زیادی بر کودک و تشویق او به درس میکند.
بنابراین در راهکار دوم باید این کارها انجام شود:
ـ زمان بندی ساعت مطالعه به وسیله تهیه برنامه مکتوب؛
ـ تعطیل کردن برنامههای مزاحم؛
ـ اختصاص تمام وقت تعیین شده به مطالعه و عدم مبادرت به فعالیتهای دیگر؛
ـ نظارت والدین بر کار کودک در ساعت مطالعه.
3ـ بچهها باید تکالیف درسی را خودشان انجام دهند. گاهی بچهها از سختی تکالیف شکایت دارند و توقع دارند والدین به جای آنها قسمتی از تکالیف را انجام دهند. در این گونه موارد، باید بررسی کنید که آیا واقعاً این طور است یا به خاطر نداشتن اعتماد به نفس کافی از آن سر باز میزنند؟ در صورت اول، باید مهارت کافی را به او آموزش دهید، ولی در صورت دوم، احتیاج به تشویق و دلگرمی دارد تا آمادگی لازم را برای انجام تکالیفش به دست آورد. توجه داشته باشید، هرگز نباید تکالیف درسی او را به عهده بگیرید؛ زیرا اعتماد به نفس را در او تضعیف کرده و او را به این وضعیت عادت میدهید. حتی در صورتی که احساس کردید احتیاج به کمک دارد، ابتدا از او بخواهید راه حل پیشنهادیاش را ارائه کند، بعد درصدد تصحیح آن برآیید.
4ـ گاهی لازم است از کودکتان بخواهید هنگام انجام تکالیف درسی (اعم از مطالعه، نوشتن، نقاشی، کاردستی و غیره) ابتدا از تکلیفی که بیشتر مورد علاقهاش است، شروع کند، تا آمادگی بیشتری برای اتمام آن داشته باشد؛ زیرا برای شروع در انجام تکلیف درسی و دست کشیدن از بازی و سایر کارهای مورد علاقه کودک، نیاز به انگیزه قوی است که به وسیله آغاز کردن از تکالیف مورد علاقه، میتوان انگیزه لازم را در او ایجاد کرد و لذت موجود در فعالیتهای قبل از درس او را تا حدودی جبران نمود.
5ـ از انگیزههای خارجی برای تشویق کردن کودک به درس و مطالعه غفلت نکنید. معمولاً کودکان در سنی نیستند که اهمیت ذاتی درس و مطالعه را درک کنند، به همین جهت استفاده از تشویق برای ایجاد انگیزه در آنها، بسیاری از مواقع لازم میشود. در اینجا، لازم است به طور مختصر، شرایط تشویق کردن کودک به درس را یادآور شویم؛ زیرا بدون در نظر گرفتن این شرایط، نتیجه تشویق معکوس خواهد شد:
ـ تشویق کودک نباید مستلزم صرف وقت و هزینه زیاد باشد، وگرنه به جای اینکه وسیله باشد، هدف میشود.
ـ تشویق باید برای کودک جذاب باشد تا بتواند انگیزه کودک را بالا ببرد. به طور مثال، تماشای تلویزیون و فیلم، شرکت در فعالیتهای خانوادگی، گذراندن وقت با دوستان، رفتن به رستوران همراه با خانواده، شرکت در جشن تولد دوستان و مانند آن، میتواند از بهترین تشویقها برای کودک باشد.
ـ تشویق باید به طور مستمر باشد، زیرا معمولاً با یکی دو بار ارائه مشوق، نتیجهای حاصل نمیشود.
باید والدین این آمادگی را داشته باشند که با توجه به رفتارهای فرزندشان، آنها را به طور مستمر و برای چندین روز تشویق کنند. البته برای مستمر شدن تشویق، میتوان از تحسین هم استفاده کرد. به هر حال، برای این که بتوان انگیزه کودک را در درس و مطالعه افزایش داد، لازم است در تشویق او استمرار نشان دهیم و منتظر نتیجه فوری نباشیم.
ـ پس از این که تشویقها تأثیر گذاشت، لازم است آنها را مرحله به مرحله کاهش دهیم و اجازه ندهیم بچهها نسبت به تشویق شرطی شوند، یعنی طوری شود که اگر تشویق قطع شد، فعالیت آنها هم قطع شود. شما میتوانید با کاهش دادن تدریجی تشویق، روحیه مسؤولیتپذیری را در آنها به وجود آورید.
ـ تشویقها باید در اختیار والدین و مربی باشد. گاهی بچهها نسبت به یک محرک تشویقی، شرطی میشوند و میخواهند به وسیله آن، اعمال قدرت کنند. مثلاً میگویند: من درسهایم را مطالعه نمیکنم و تکالیفم را انجام نمیدهم، مگر آن که مرا به رستوران ببرید. در این مواقع، باید فوراًبه آنها بفهمانید که آنها اجازه تهدید شما را ندارند. حتی اگر لازم باشد، محدودیتهای جدی برای آنها در نظر بگیرید تا وضعیت به وجود آمده، تغییر کند.
راهکارهای اصلاحی
کودکان گاهی به دلایلی، در انجام تکالیف درسیشان اهمال میکنند و از انجام آن سرباز میزنند.
مرحله اول: باید مواظب باشید هیچگاه به بچهها برچسب منفی نزنید. گفتن سخنان زیر و امثال آن به کودک به معنای برچسب زدن است:
ـ تو هیچوقت نمیتوانی تکالیفت را درست انجام دهی!
ـ چرا نمیتوانی مثل خواهرات یا برادرت یا دوستت یا... باشی!
ـ مشقی که نوشتهای، چرا اینقدر زشت است!
اگر دقت کنید، میبینید در هر یک از جملات فوق، نوعی بر چسب زدن و نسبت دادن صفتی منفی است که با نسبت دادن آن به کودک، باور میکند که واقعاً دارای عیب و نقصی است و نمیتواند آن را برطرف کند. در نتیجه اعتماد به نفس و انگیزه وی برای جبران ضعف درسیاش از بین میرود.
بهترین کار در این مواقع، همانطور که در بخش اول هم گفتیم، پشتیبانی مستمر و تشویق دائمی کودک به درس است. باید کوچکترین پیشرفت کودک ضعیف را تشویق کنید، نه این که تحسین و تشویق خود را فقط برای نمره بیست ذخیره کنید. سعی کنید هر شب تکالیف او را ببینید و موارد مثبت را دقیقاً شناسایی و سپس تشویق کنید و موارد منفی را با تذکری کوتاه یادآور شوید. مثلاً در موارد مثبت، بگویید: «من از این که تکالیفت را بدون جر و بحث یا بدون خط خوردگی، و... انجام دادهای، جداً از تو ممنونم». این دقت و ریزبینی شما به کودک میفهماند که چقدر مورد توجه شماست. بهتر است برای این که تحسین بر کودک اثر قویتر داشته باشد، مادر موفقیت کودک در انجام تکلیف و درس را به پدر بگوید و او هم جدا گانه فرزندش را تشویق و تحسین کند.
مرحله دوم: اگر تشویق و تحسین شما تأثیری نگذاشت و باز هم فرزندتان کم کاری کرد، باید رفتارهای قاطعانه داشته باشید. یعنی بدون این که کمترین ضعفی از خود نشان دهید، از خواسته خود ذرهای چشم پوشی نکنید و بلکه درصدد وادار کردن کودک به درس شوید.
رفتارهایی از قبیل: التماس کردن به کودک، سؤالهای بیهدف پرسیدن، مبهم سخن گفتن، تحقیر کردن، خصمانه صحبت کردن و مانند آن، از جمله رفتارهای نادرستی است که روی بچهها تأثیر منفی میگذارد و از قاطعیت شما در برابر کودک میکاهد. اغلب والدین هنگام برخورد با مشکلات تحصیلی کودکان، با آنها مشاجره و بگومگوی زیادی میکنند، در حالی که این کار اوضاع را بدتر میکند. گاهی بچهها در پاسخ به اعتراض والدین، بهانه تراشی میکنند و مسائل دیگری را مطرح مینمایند تا بحث را منحرف کنند و همانطور که گفتیم، آن را به مشاجره بیفایده و اعصاب خورد کن تبدیل کنند. به طور مثال، اعتراض والدین را ناعادلانه میدانند، بهانه تماشای تلویزیون میآورند و موارد دیگری از این قبیل.
در این موارد والدین باید آرام و قاطع، فقط یک جمله را تکرار کنند: «من از تو میخواهم تکلیف درسیات را انجام دهی». اگر والدین این جمله را قاطعانه و با آرامش بیان کنند و به بحثهای دیگری که او پیش کشیده، اصلاً توجهی نکنند، نه تنها وارد مشاجرههای بیفایده و عصبی کننده نشدهاند، بلکه خواستهشان را روشن و قاطع به او منتقل کردهاند. باید این گونه واکنش آنقدر ادامه داده شود تا کودک تسلیم شده، دست از بهانه تراشی بردارد.
مرحله سوم: اگر راهکار فوق (مرحله دوم) نیز در بچه تأثیر نگذاشت، باید روش دیگری را انتخاب کنید. در این مرحله باید بر شدت قاطعیت خود بیفزایید. برای این کار، باید بسیار آرام و قاطع به کودک بگویید: «تو مخیّری یکی از دو راه را انتخاب کنی، یا تکالیف درسیات را در زمان آن تمام میکنی، یا باید از تمام امتیازاتت مثل بازی، تماشای تلویزیون، بیرون رفتن از منزل، تلفن به دوستان، پاسخ دادن به تلفن دوستان و... چشم پوشی کنی». این گونه تهدید کردن، تأثیر زیادی در تغییر رویه کودک دارد.
توجه داشته باشید، تهدیدهای بیمعنا و مبهم مثل این که: «اگر تکلیفت را انجام ندهی، میدانم با تو چکار کنم»، یا «تو را سرجایت مینشانم»، تأثیری ندارد. همچنین این نکته را در نظر بگیرید که اگر کودک با داد و فریاد یا گریه کردن یا بیتفاوتی، قصد تهدید شما را داشت، به هیچ وجه تسلیم نشوید، بلکه آرام و محکم، خواستهتان را پیگیری کنید. مطمئناً او پس از مدتی تسلیم میشود و روش خود را تغییر میدهد.
شما با استفاده از این روش، هم او را مستقیماً مجبور به انجام تکلیف نکردهاید و هم با مخیر کردن او بین این دو کار، در نهایت، تصمیم به انجام تکلیف را بر عهده خود او گذاشتهاید و به این طریق هم حس مسؤولیتپذیری او را تقویت کردهاید و هم اعتماد به نفس او را افزایش دادهاید و هم با کمترین دردسر، مشکل به وجود آمده را برطرف نمودهاید.
دوست عزیزم نوا جان
خدمت شما عرض کنم که ادمیزاد دوست داره مورد توجه قرار بگیره و توجه زیادی هم لوسش میکنه این بچه و بزرگ هم نداره اما چون بچه ها روحیشون حساستر است نمیتونند مثل بزرگترها ابرازش کنند از این رو اگر زیادی بچه را کنترل کنی تا کیفیت درس و رفتارش بالا یره عادت میکنه که شما برای کمک و گوشزد همیشه هستید پی تنها راه حل خوب این هست که او را رها سازید و از دور نظارت کنید البته نه مثل یک ناظم بلکه مثل یک دوست
باید خیلی زود کاری کنید تا پسرتون مستقل بشند و این یعنی رهاش کنید تا خودش تکالیفشو انجام بده تکلیف زوری یا با کمک شما بدردش نمیخوره
مخصوصا اگر معلم خوبی داره که بی خیال نیست بگذارید خودش با معلمش در زمان مدرسه درسش را بخونه و خودش جوابگوی تکالیفش باشه دوبار بی تکبیف بره مدرسه و معلمش ناراحت بشه خودش درست میشه اما اگر الان عادت کنه بعدها هم با او مشکل خواهی داشت
شما نمی توانید در این بخش موضوع جدید پست کنید شما نمی توانید در این بخش به موضوعها پاسخ دهید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش ویرایش کنید شما نمی توانید موضوع های خودتان را در این بخش حذف کنید شما نمی توانید در این بخش رای دهید
.: مسئوليت مطالب، تبليغات و محصولات ديگر سايتها به عهده خودشان است :.
.:: برداشت از مطالب اين سايت فقط با کسب مجوز از مدیریتو با ذکر مبنع و آدرس به صورت لینک بلامانع است ::.
.::: کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر رهام صادقی بوده و هرگونه سواستفاده از آن طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای قابل پیگیری است :::.